• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Херсонщині-70

/Files/images/70_kherson.jpg Херсонська область – наймолодша область південної України, утворена в 1944 році. На території області (площа 28,5 тис. км2, це 4,7% території країни) 18 районів, 259 сільських рад, 698 населених пунктів. Населення області становить 1078,2 тис. осіб (на 01.01.2013 р.). 30 березня 1944 року була утворена Херсонська область, тому передували два укази: Указ Президії Верховної Ради УРСР від 29 березня 1944 року з пропозицією про утворення області та Указ Президії Верховної Ради СРСР від 30 березня 1944 року про затвердження цієї пропозиції.

Херсон - обласний центр на півдні України. Місто розташовано на високому березі Дніпра (Борисфен, грец.)недалеко від місця, де річка впадає в лиман Чорного моря. Херсон в першу чергу місто портовиків і корабелів. Його називають столицею Нижнього Дніпра, південної Пальміри або "містом на семи вітрах".
Заснований Херсон Григорієм Потьомкіним в 1778 році, як фортеця і верф Російської імперії, отримавши титул колиски Чорноморського флоту. Керівником будівництва фортеці був І. А. Ганнібал - двоюрідний дід А. С. Пушкіна. Крім усього іншого, місто збув центром Новоросії. Вересневим вдень 1783 року зі стапелів адміралтейської верфі був спущений на воду перший великий корабель "Слава Катерини".
Названо місто на честь давньогрецького середньовічного Херсонеса, Херсона в Криму, заснований в V столітті близько сучасного Севастополя. Звідти християнство пішло на Русь, там у 988 році хрестився князь Володимир. З грецької мови "херсонесос" означає "півострів". Омитий водами Дніпра і його протокою Кошовий, Херсон і справді схожий на полуостровную підкову.
У Херсоні збереглися до наших днів цінні історико-архітектурні споруди. Сучасний літописець зауважив: "вулицями, провулками і двориками Старого Херсона, можна вивчати історію архітектури".
У місті проживає близько 335 тисяч херсонців. В основному це українці, росіяни та греки. З цим містом пов'язані імена багатьох видатних і відомих людей. Про перебування письменника Максима Горького в Херсоні нагадує меморіальну дошку на будинку № 16 по проспекту Ушакова. Тоді це був нічліжний будинок. Побачене тут дало письменникові матеріал для п'єси "На дні".
Зачарований природою краю, Айвазовський написав картину "Очерет на Дніпрі". Князь Потьомкін вважав місто своїм дітищем. У 1791 році він був похований у Свято-Катерининському соборі. Неподалік від міста в селі Білозерка народився радянський кінорежисер Сергій Бондарчук. У Херсоні так сам народилися Моше Шарет другий прем'єр-міністр Ізраїлю; Сергій Станішев, прем'єр-міністр Болгарії; радянська гімнастка Лариса Латиніна; відомий російський актор Сергій Гармаш та ін.
Щороку в третю вихідні вересня Херсон відзначає День міста. Традиційним для міста стало щорічне проведення Міжнародного театрального фестивалю "Мельпомена Таврії"
Херсонщина – це єдина область України, що омивається трьома морями – Чорним, Азовським і рукотворним Каховським. В області 19 великих і малих річок, і найбільш розгалужена зрошувальна система в Європі площею понад 400 га. Херсонські землі складають половину зрошувальних земель держави.
Херсонська область характеризується екологічно чистим виробництвом зернових, зернобобових, технічних культур, овочівництвом, баштанництвом, виноградарством, садівництвом і тваринництвом м’ясо-молочного напряму.
У 2011 році був зібраний рекордний урожай зернових – 2,5 млн. т. Уперше за роки незалежності аграрії Херсонщини досягли рекордної врожайності рису – в середньому 78,8 центнера «білого золота» з гектара (2013 рік).
Херсонщина є найбільшим виробником овочів в Україні. Внесок області у виробництво овочів і баштанних культур в Україні становить 13%. На Херсонщині збирається рекордний урожай помідорів – 110 т з одного гектара (це в 6 разів перевищує врожайність томатів по Україні і в 1,5 рази врожайність томатів у Каліфорнії, кліматичні умови в якій вважаються ідеальними для їх вирощування).
Новий рекорд України установив найбільший кавун вагою 25 кілограм 100 грам, крім того вага найбільшої дині склала 9 кг 200 грам та гарбуза – більше 40 кг (фестиваль «Український кавун – солодке диво», м. Гола Пристань, 2013 рік).
Промисловий комплекс області нараховує 220 підприємств харчової та переробної промисловості, машинобудування, електроенергетики, хімічної, легкої та інших галузей.
Область має потужну транспортну систему. У транспортний комплекс регіону входить 900 км залізничних колій, 3 морських і 2 річкових порти, аеропорт, два міжнародних транспортних коридори і 4 дороги державного значення. Загальна протяжність усіх автодоріг по області становить понад 5000 км.
Піщані морські пляжі, мальовничі річкові пейзажі, цілюща суміш південного сонця та степового повітря сприяють розвитку рекреаційно-туристичного комплексу області. У рейтингу десяти основних регіонів внутрішнього туризму в Україні Херсонська область посідає четверте місце.
Особливої своєрідності Херсонській області надають заповідні куточки, відомі на весь світ, зокрема два з трьох в Україні біосферних заповідники – Асканія-Нова та Чорноморський та три національних парки – Азово-Сиваський, Олешківські піски та Джарилгач.

Природа Херсонщини

/Files/images/ww.jpg
Природний, кліматичний і історичний потенціал Херсонщини дуже великий. Але про це мало хто знає, і не тільки за кордоном. Наприклад, чи багатьом відомо, що озеро Сиваш і Арабатська стрілка Генічеського району не просто насичені гідромінералами, які сприятливо впливають на здоров'я людини, а що це — унікальний природний комплекс? Таких місць на планеті всього чотири: Великі Солоні озера в США, Мертве озеро на Близькому Сході, затока Кара-Богаз-Гол у Каспійському морі і наш рідний Сиваш із Арабаткою. А чи знають іноземці (і українці теж), що в минулому генерал-губернатором нашого краю був син арапа Петра Великого, прадід знаменитого поета О.С. Пушкіна? А те, що в найстаршому храмі Херсона — соборі Святої Катерини, названого на честь імператриці Катерини II, був похований її коханий, відомий князь Потьомкін-Тавричеський? Чи знають британці, що їхній національний герой, великий гуманіст, суспільний діяч, лікар і меценат Джон Говард довгі роки жив і працював у Херсоні і тут же знайшов вічний спокій? Чи відомо грекам, італійцям, що, відповідно до повідомлень античного історика Арриана, нинішня Тендровська коса Голопристанського району була місцем, де зі своїми друзями змагався в бігу знаменитий герой Троянської війни Ахілл?..
А чи відомо, що острів Великий Потемкинський, де колись розташовувалось легендарне Олешшя - морські ворота Київської Русі - став прототипом відомого пушкінського острова Буяна. На жаль, для більшості іноземців наша місцевість — terra incognitа.
По своїм природним і кліматичним умовам Херсонщина належить до числа унікальних куточків світу. Вона розташована в Причорноморській низині, у степовій зоні, по обох берегах нижньої течії Дніпра й має вихід до двох теплих морів - Чорного й Азовського.
У суходільну частину Херсонської області врізається Дніпровський лиман, Тендровська, Каргинська, Каланчакська, Перекопська та інші затоки, а також озеро Сиваш. Уздовж морського узбережжя розташовані піщані острови, півострови й коси.
Найбільші з них - острів Джарилгач, півострів Єгорлицький Кут, Тендровська коса, Бірючий острів і Арабатська стрілка.
Комфортності відпочинку й туризму сприяє унікальний клімат Херсонщини. Тривалість літа тут становить 5-5,4 місяців на рік. Середня температура повітря трьох літніх місяців становить + 28ºС, температура води коливається від +20ºС до +24ºС.
Уздовж сонячного узбережжя з піщаними пляжами розташовані більше 300 санаторіїв, пансіонатів і баз відпочинку, і це не випадково.
На думку фахівців, південь Херсонщини, по своїх природних властивостях, може бути віднесений до числа кращих лікувально-оздоровчих територій світу. Це райони Херсонської області, розташовані на Чорноморському узбережжі та в гирлі Дніпра - Скадовський район (м. Скадовськ, пгт. Лазурне, с. Червоне), Голопристанський район (м. Гола Пристань, села Залізний Порт і Більшовик) і Каланчакський район (села Хорли, Приморське й Роздольне); також на узбережжі Азовського моря, що одночасно межує з озером Сиваш (Арабатська стрілка) - Генічеський район (м. Генічеськ, села Счастлівцево й Стрілкове, селище Генічеська Гірка).
Крім Чорного й Азовського морів, водні рекреаційні ресурси області складають пониззя Дніпра (126 км) та Інгулець (180 км), а також 19 невеличких річок, чисельні прісні, солоні та грязьові озера, лимани, Каховське водоймище.

/Files/images/www.jpg
Десятки островів у дельті Дніпра покриті густими заростями очерету, травою й деревами, відрізняються багатством фауни. Подорож по численним протокам і рукавам ріки не менш захоплююче, чим романтична подорож по Амазонці.
Для відпочинку й оздоровлення рекомендується використовувати численні чорноморсько-азовські озера. Найвідоміше з них знаходиться на околиці районного центру Гола Пристань. Біля солоного грязьового озера розташований санаторій "Гопри", відомий ще в ХІХ столітті.
Між Голою Пристанню й Чорним морем піднімаються бархани нижньодніпровських пісків. Переборовши ці піщані простори, безкрайні поля пшениці й соняшника, баштани, Ви попадаєте в курортну зону відпочинку Голопристанського району - села Залізний Порт і Більшовик. Оточуюча територія тільки на перший погляд здається одноманітною. За зовнішнім спокоєм пейзажу - найбагатша історія.
У районі села Новочерноморье, уздовж Тендровської затоки, у солончаковому степу піднімається група курганів "Нори лисиці", що належать до епохи бронзи ( IV-I тыс. до н.е.). Морські острови Смолений, Орлів, Бабій є найбільшим у світі місцем гніздіння чорноголової чайки.
Рухаючись уздовж узбережжя на схід, ми попадаємо на територію курортної зони Скадовського району. Це місто Скадовськ і селище Лазурне. На думку фахівців, ця зона найбільш сприятлива для оздоровлення дітей. Купальний сезон тут починається з травня ( 16-20ºС) і закінчується наприкінці вересня ( 16-22ºС).
У східному напрямку від Лазурного 27-мі кілометровою стрілою пролягла коса й острів Джарилгач. Його назва в перекладі з тюркського означає "острів обпалених дерев", а в 15 столітті італійські мореплавці називали його "Ізольда Росса" або "Рожевий острів". Сьогодні це острів незвичайного відпочинку.
Влітку вода Джарилгацької затоки прогрівається до 26-33ºС, вона містить велику кількість йодо-бромних солей, тому має лікувальні властивості. Південне узбережжя острова омиває відкрите море. Мисливські угіддя о. Джарилгач нараховують біля тисячі голів оленів, ланей і муфлонів. Озера цього острова - улюблені місця диких качок. Напроти острова уздовж північної частини Джарилгацької затоки розташовані численні пансіонати, будинки відпочинку й дитячі оздоровчі табори.
Переваги природних рекреаційно-оздоровчих ресурсів Скадовської курортної зони на цьому не закінчуються. Тут виявлені кілька джерел мінеральної води для бальнеологічного лікування й внутрішнього вживання.
У межах Скадовського рекреаційного району відкриті й вивчені перспективні родовища лікувальної грязі.
Зона відпочинку Генічеського району знаменита, у першу чергу, Арабатською стрілкою. Це піщана коса, що простягнулася між Сивашем і Азовським морем. Це унікальне місце. З одного боку -112 км прекрасного пляжу з теплим морем, де двометрова глибина починається лише за 200-400 метрів від берегу, а вода прогрівається до 30ºС. З іншого боку - Сиваш - унікальна природна фабрика гідромінералів. За рахунок природного випарювання концентрація солі в морській воді тут зростає в 16 разів.
Крім цілющої води, на Арабатській стрілці є величезні запаси лікувальної грязі й ропи (перенасиченого розчину солі).
Висновки про лікувальні властивості арабатської мінеральної води були зроблені Московськими НДІ курортології і фізіотерапії та Одеським НДІ курортології ще на початку 80-х років. Вона рекомендована для лікування захворювань серцево-судинних, центральних нервових, сечовивідної систем, опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту.
Заповідні місця, рибальські й лісові угіддя є складовою частиною туристично-рекреаційного комплексу Херсонщини.

/Files/images/w1.jpg
З трьох біосферних заповідників України, два перебувають на території Херсонської області: Чорноморський та " Асканія-Нова" їм. Ф.С. Фальц-Фейна.
Біосферний заповідник " Асканія-Нова" їм. Ф.С. Фальц-Фейна - це близько 11 тис. га цілинного типчаково-ковилового й полинового степу, знамениті дендрологічний і зоологічний парки.
По загальній площі найбільшим на півдні України є Чорноморський біосферний заповідник. Він займає величезну водну акваторію з островами й прибережними косами. Тут налічується більше 600 видів рослин, 300 видів птахів і близько 50 видів ссавців.
В Азово-Сиваському державному заповідно-мисливському господарстві живуть шляхетні олені, козулі, лисиці, качки, гусаки та інші тварини.
У Херсонській області є всі умови для розвитку науково- пізнавального, екологічного, релігійного, "зеленого" туризму; проведення фестивалів, ярмарок та спортивних змагань.

Кiлькiсть переглядiв: 1210

Новини

Календар

Попередня Вересень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930